-->

Colline Novaresi Vespolina D.O.C.

​100% Vespolina

Rijpen

Eind september


  Druivenras

100% Vespolina

Alcoholgehalte

13% vol.

Kenmerken

Rode kleur, fruitig wijnaroma met sterke aromatische persistentie


Teeltgebied

Alto Piemonte Novarese

Aanbevolen glas

Groot glas


Serveertemperatuur 

18-20 °C


Oogst

Eind September


Raffinage

Korte raffinage in eikenhouten vaten

***​
JAAR BESCHIKBAAR

2018

Gegevensblad

Curiositeiten

Historisch Overzicht

Deze wijnstok, in de provincie Novara, was al in de 18e eeuw bekend en verbouwd. Het is ook bekend onder de Latijnse naam"Vitis Vinifera Circumpadana" die alle soorten omvat die in de valleien van Vercelli, Novara, Alessandria en Oltrepo Pavese zijn gedefinieerd. Oude wijnstok, altijd gecombineerd met Nebbiolo, aan wiens blend het altijd een geldige bijdrage heeft geleverd, die kleur en zachtheid geeft.


Teeltgebied

Wijdverspreid in sommige gebieden van Piemonte en Lombardije Kenmerkend voor de bos Klein, vijfhoekig, vijflobbig blad, lichtgroen bovendeel. Tros van middelmatige grootte, tamelijk compact, langwerpig, cilindrisch-conisch met een enkele vleugel die normaal gesproken goed gedifferentieerd en ontwikkeld is. Middelgrote druif, ovaal als een kleine olijf, regelmatig met een licht wasachtige schil, tamelijk dun, donkerblauw, bijna zwart. Wijnstok met verminderde kracht, het kan top-wijnen produceren voor complexiteit en aromatische intensiteit.


Vinificatie

De Vespolina-druiven worden zorgvuldig geselecteerd en worden ongeveer 10 dagen bij een gecontroleerde temperatuur gemacereert. Dit wordt gevolgd door een lang verblijf in tanks en een rijping in eikenhouten vaten en vervolgens in de fles. Het resultaat is een zeer aangename rode wijn, met een heldere kleur en intense aroma's.

Het resultaat is een zeer aangename rode wijn, met een heldere kleur en intense aroma's. Fris en zacht in de mond, toont elegantie vergezeld van een uitstekende structuur.

Geserveerd op een temperatuur van 18-20 ° C, past het heel goed bij traditionele Novara-gerechten met zowel rood als wit vlees. Gebruikt voor de bereiding van vleesgerechten en bij risotto's, gebraad en gestoofd vlees.

Kleuren, Geuren en Aroma's