-->

Rijping: laat, van midden tot eind oktober

Druivensoort: 100% Nebbiolo

Alcoholgehalte: 14% vol.

Kenmerken: robijnrode kleur, zeer intens aroma

Teeltgebied: Bogogno (Novara)

Combinaties: rood vlees, gebraden vlees, wild, kazen

Aanbevolen glas: groot glas

Serveertemperatuur: 18-20 ° C

Oogst: tweede helft oktober

Rijping: in stalen tanks

Curiositeiten

Oude wijn met een robijnrode kleur die neigt naar granaat met oranje tinten.
De geur is zeer intens en elegant, met een vleugje pruim en violet, kruidig ​​met hints van kreupelhout en paddenstoelen, etherisch.
Een belangrijke en sobere wijn die bij het smaakonderzoek een volle, warme, tanninesmaak uitdrukt met een grote aromatische persistentie. 

Colline Novaresi Nebbiolo D.O.C. "BALOSS"

100% Nebbiolo

Kleuren, Geuren en Aroma's

Gegevensblad

Synoniemen
Nebiolo, nebbiolo del Piemonte, nebbiolo di Carema, nebieul, nebieu, spanna, picoutener, chiavennasca.

Historische Opmerkingen
Het eerste nieuws van deze wijnstok dateert uit 1300. Volgens sommigen is de naam afgeleid van "mist", aangezien de bessen, versluierd door de overvloedige bloei, lijken te zijn omgeven door een dichte mist, terwijl het volgens anderen verwant is aan de laatrijpe druif die ons vaak verplicht om in de herfstnevel te oogsten. 
Ten slotte zou een oudere versie ervoor zorgen dat de naam nebbiolo is afgeleid van "nobel", aangezien deze wijnstok "genereuze, krachtige en zoete" wijn voortbrengt.

Teeltgebieden
Het is wijdverbreid in welomschreven gebieden: Piemonte, Lombardije en Valle d'Aosta. Het uitlopersgebied in het noorden, dat de Novara-heuvels omvat, is het enige dat aanzienlijk verschilt van de andere, vergelijkbaar met elkaar in termen van terrein en klimaat.
Dankzij een bijzonder zuur substraat, rijk aan ijzer en arm aan kalksteen, vindt het een bijzonder geschikte podologische habitat, en de gelukkige blootstelling van de "ronchi", de karakteristieke terrassen van de noordelijke heuvels, bevordert de productie.

Kenmerken van de Trossen
Middelgroot of groot blad, met een vorm tussen vijfhoekig en orbiculair, drielobbig, kaal bovendeel, ondoorzichtige flesgroene kleur. Middelgrote of grote tros, piramidaal, langwerpig, een beetje compact, vaak gevleugeld met een zeer uitgesproken vleugel. Middelgrote, ronde en soms ellipsvormige druif, met een dunne maar resistente schil, donkerpaars van kleur, zeer pruinose totdat het grijs lijkt.